Fritz Hansen Design

De geschiedenis van het gerenommeerde Deense Designmerk Fritz Hansen begint in 1872, waar de ondernemende meubelmaker Fritz Hansen uit Nakskov in Kopenhagen een handelsvergunning verkrijgt. De lange lijst van prestigieuze opdrachten van de eerste vijftig jaar van de geschiedenis van het bedrijf, laat zien hoe sterk de Fritz Hansen reputatie in het begin van de 20e eeuw al is. De Deense ontwerper Fritz Hansen ontwierp in die tijd het interieur voor de Universiteitsbibliotheek, het stadhuis van Kopenhagen, de Hoge Raad en andere belangrijke projecten. Tafels, stoelen, kasten en banken, alles met de duidelijke signatuur van de designer Fritz Hansen.

61 items

Page
  1. 1
  2. 2

61 items

Page
  1. 1
  2. 2

Historie Fritz Hansen

Ondanks de moeilijke tijden tijdens het decennium van de Tweede Wereldoorlog, is de Fritz Hansen fabriek uitgebreid. Door enkele barre winters bezwijken veel van de Deense walnootbomen. Fritz Hansen koopt een grote hoeveelheid van het hout en maakt gebruik van de situatie: Een nieuw meubilair serie walnoot wordt geïntroduceerd. Het initiatief krijgt veel aandacht van de pers en is een succes. De eerste klassieker van het decennium is de China chair uit 1944, ontworpen door de vooruitstrevende architect Hans. J. Wegner. De tweede klassieker die het daglicht ziet, is de Spoke Back sofa door Børge Mogensen in 1945.

Vanaf de jaren 50 domineert Arne Jacobsen het toneel. De Ant stoel, Egg Chair Fauteuil, Drop en Swan chair zijn iconen die karakteristiek zijn voor die tijd. Enkele worden nu opnieuw op de markt gebracht. Één van de grootste successen echter is de tafel zonder einde, de Superellipse ontworpen door Piet Hein en Bruno Mathsson. De invoering van het concept Republiek Fritz Hansen betekent een wijziging in de strategie. Fritz Hansen werkt samen met individuele architecten en designers. De samenwerking is gebaseerd op een gezamenlijke denkwijze dat hedendaags en mooi design, de kwaliteit nooit in de weg mag staan. De ontwerpers zijn niet in dienst van Fritz Hansen, maar werken voor zichzelf of een architectenbureau. Een designer kan zelf een voorstel insturen voor het doen van een nieuw ontwerp en Hansen bekijkt dan of dit bijvoorbeeld geschikt is voor een nieuw project.