Vitra Panton Classic Chair

By Verner Panton

Omschrijving

De Vitra Panton Classic Chair is een ontwerp van Verner Panton. Een absoluut designicoon en een revolutionair ontwerp, want de stoel is volledig uit één stuk kunststof vervaardigd en heeft een vrij zwevende constructie. De eerste schetsen voor deze stoel maakte Verner Panton al begin jaren ’50. Het eerste prototype was gemaakt van hout, maar het was hem al meteen duidelijk dat de stoel van plastic moest zijn. Dit nieuwe materiaal bood eindeloze mogelijkheden en was bovendien relatief goedkoop. Verner Panton kon dus niet wachten om met plastic aan de slag te gaan. Toen hij in 1960 een definitief ontwerp van de Panton Classic Chair klaar had, bleek het echter niet zo gemakkelijk om een fabrikant te vinden die de stoel ook daadwerkelijk in productie kon nemen.

De mogelijkheden van plastic bleken op dat moment namelijk nog niet zo eindeloos als Verner Panton gehoopt had. In 1963 kwam hij in contact met Vitra. Het bedrijf was meteen enthousiast over het ontwerp, maar het duurde nog tot 1967 voordat de Panton Classic Chair definitief in seriematige productie genomen werd. Bovendien moest Verner Panton nog verschillende concessies doen aan het oorspronkelijk ontwerp, omdat het anders technisch niet mogelijk was om de stoel te produceren. Maar toen de stoel uiteindelijk gelanceerd werd, bleek het meteen een schot in de roos. Het design was sensationeel en werd beloond met talloze prijzen en awards. Binnen mum van tijd werd de stoel een echte designklassieker. In verschillende musea is de Panton Classic Chair opgenomen in de collectie, waaronder het Museum of Modern Art in New York.

Dat Verner Panton met dit ontwerp zijn tijd ver vooruit was, blijkt wel uit het feit dat Vitra er pas in 1999 in slaagde een stoel te produceren volgens het originele ontwerp uit 1960. De Panton Chair uit 1999 is volledig gemaakt van duurzaam plastic, door en door geverfd en voorzien van een matte afwerking. De vernieuwde Panton Chair is uiteraard ook verkrijgbaar bij MisterDesign. De classic uitvoering is gemaakt van hardschuim (polyurethaan) en voorzien van een glanzende rode, witte of zwarte verflaag. Door de zwevende constructie heeft de stoel geen achterpoten, wat een zachte vering tot gevolg heeft. De z-vorm doet denken aan een zittende persoon en is daardoor heel karakteristiek en expressief. De stoel is 83 centimeter hoog, 50 centimeter breed en 60 centimeter diep. De zithoogte is 41 centimeter. De stoel is trouwens niet alleen in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar ook in meerdere vormen. Van dit model heeft Vitra namelijk ook een kindervariant ontwikkeld, die ook via onze webshop te bestellen is!

De Panton Classic Chair maakt deel uit van de collectie van Vitra. Begin jaren ’60 begon de samenwerking tussen Vitra en Verner Panton met de Panton Classic Chair. Vitra was namelijk de enige fabrikant die de stoel kon fabriceren. Uiteindelijk werd deze stoel het eerste product dat Vitra in eigen beheer produceerde. Het bleek een vruchtbare samenwerking, want Verner Panton maakte nog veel prachtige en iconische ontwerpen voor Vitra. Mede hierdoor kon hij uitgroeien tot een van de meest legendarische designers van de twintigste eeuw. Maar ook zijn vooruitstrevendheid was een van de drijfveren achter zijn succes. Samen met Arne Jacobsen was Verner Panton namelijk een van de eerste ontwerpers die braken met de Scandinavische traditie om dure teakhouten meubels te maken. Tot op de dag van vandaag zijn de ontwerpen van Panton te bewonderen in interieurs over de hele wereld.

Vitra Panton Classic Chair


✓ Designicoon
✓ Origineel ontwerp uit 1967
✓ Verkrijgbaar in wit, zwart, groen en rood (glanzend)
✓ Afmeting: b. 50 x h. 83 x d. 60 cm.
✓ Zithoogte: 41 cm.
✓ Designer: Verner Panton

Vragen over de Panton Classic Chair van Vitra?


Neem gerust contact met ons op wanneer u meer informatie wenst over de Vitra Panton Classic Chair.
Wist u dat wij nu ook op geselecteerde artikelen Same Day Delivery en avondlevering aanbieden? Zo kunt u nog sneller genieten van uw aankoop.

Lees meer over de bezorgmethodes

Kenmerken
Materiaal Kunststof
Designer Verner Panton
Garantie 2 jaar
Merk Vitra
Diepte / Lengte 60 cm.
Breedte 50 cm.
Hoogte 83 cm.
Zithoogte 41.5 cm.
Bijlagen Productinformatie

Panton Classic - Wit

Levertijd: 5 - 6 weken
€ 1.410

Panton Classic - Zwart

Levertijd: 5 - 6 weken
€ 1.410

Panton Classic - Rood

Levertijd: 5 - 6 weken
€ 1.410

Panton Classic - Groen

Levertijd: 5 - 6 weken
€ 1.410
Product familie
Meer van dit merk
Meer van deze designer

Klantbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geschreven voor dit product.

Schrijf zelf een beoordeling

Kwaliteit