Spectrum Steltman Stoel Hout

By Gerrit Rietveld

Omschrijving

De Spectrum Steltman Stoel Hout werd in 1963 door Gerrit Rietveld ontworpen. De stoel kreeg een plekje in de juwelierswinkel van de familie Steltman aan het Noordeinde in Den Haag. Rietveld was namelijk gevraagd het gehele interieur onder handen te nemen. Typisch voor Rietveld is dat hij koos voor een totaalaanpak, waarbij niet alleen de architectuur vernieuwd werd, maar hij ook zelf het meubilair ontwierp. De twee Steltman stoelen in de winkel waren bedoelt voor het uitzoeken van trouwringen, wat letterlijk te zien is in het ontwerp. Beide stoelen zijn namelijk asymmetrisch, maar vormen samen een geheel. Rietveld creëerde met deze stoel dus een prachtig symbool voor een verloofd stel.

Helaas bleek de moderne aanpak van Rietveld veel te vooruitstrevend voor de clientèle van Steltman, waardoor grote delen van het verbouwing na enkele jaren weer teruggedraaid werden. Maar de stoeltjes verwierven wereldfaam, dankzij de uiterst moderne vormgeving en het bijzondere verhaal achter het ontwerp. Eén van de originele stoeltjes is vandaag de dag zelfs cultureel erfgoed en te bewonderen in het Kröller Muller Museum. In 2014 is de stoel door Spectrum weer in productie genomen, volgens de originele bouwtekeningen uit 1963. In de juwelierszaak van Steltman waren de stoeltjes voorzien van Skai kunstleer. Maar na de dood van Rietveld maakte zijn oud-medewerker Gerard van de Groenekan een houten variant, die misschien wel beroemder is geworden dan de gestoffeerde stoeltjes.

De Steltman Stoel Hout wordt gemaakt van massief eikenhout en kan in drie verschillende uitvoeringen geleverd worden. Allereerst een blank mat gelakte variant, met een duidelijke houtkleur. Daarnaast fabriceert Spectrum ook een whitewash of zwart gebeitste variant, beide voorzien van een matte laklaag. Het is tevens mogelijk om een gestoffeerde uitvoering van de Steltman Stoel te bestellen bij MisterDesign, waarbij u de keuze heeft uit een stoffering van vilt of leder. De Steltman Stoel Hout is 50 centimeter breed, 45 centimeter diep en 70 centimeter hoog.

De Steltman Stoel Hout behoort tot de RIETVELD Originals Collectie van Spectrum. In deze collectie zijn de meest bepalende en iconische ontwerpen van Rietveld te vinden, zoals de Press Room Fauteuil en uiteraard de Steltman Stoel. Sinds 2014 wordt deze collectie door Spectrum beheerd. Dat is niet zo vreemd, want Rietveld is sinds de oprichting van Spectrum in 1941 betrokken geweest bij het merk. Gerrit Rietveld zelf staat bekend als één van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van de vorige eeuw. Met name zijn vooruitstrevende architectuur was heel opvallend. Rietveld was sterk beïnvloed door De Stijl, een kunststroming waarbij een primair kleurenpalet (rood, blauw, geel) gecombineerd werd met strakke horizontale en verticale lijnen.

Spectrum Steltman Stoel Hout


✓ Iconisch design uit 1963
✓ Gemaakt van massief eikenhout
✓ Armleuning links of rechts
✓ Zithoogte: 40 cm.
✓ Afmeting: b. 50 x h. 70 x d. 45 cm.
✓ Designer: Gerrit Rietveld

Vragen over de Steltman Stoel Hout van Spectrum?


Neem gerust contact met ons op wanneer u meer informatie wenst over de Spectrum Steltman Stoel Hout.

Dit artikel wordt bij u geleverd door onze eigen bezorgdienst. De meeste meubelen worden ook door onze bezorgers gemonteerd. Na ontvangst van uw bestelling nemen we contact met u op voor een leverafspraak. Daan - Logistics

Kenmerken
Materiaal Hout
Designer Gerrit Rietveld
Garantie 2 jaar
Merk Spectrum
Diepte / Lengte 45 cm.
Breedte 50 cm.
Hoogte 70 cm.
Opties Met arm
Zithoogte 40 cm.

Steltman - Massief Eiken

Armleuning Links

Levertijd: 6 - 7 weken
€ 2.082

Steltman - Massief Eiken

Armleuning Rechts

Levertijd: 6 - 7 weken
€ 2.082

Steltman - Whitewash Eiken

Armleuning Links

Levertijd: 6 - 7 weken
€ 2.249

Steltman - Zwart Gelakt Eiken

Armleuning Links

Levertijd: 6 - 7 weken
€ 2.249

Steltman - Whitewash Eiken

Armleuning Rechts

Levertijd: 6 - 7 weken
€ 2.249

Steltman - Zwart Gelakt Eiken

Armleuning Rechts

Levertijd: 6 - 7 weken
€ 3.983

Klantbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geschreven voor dit product.

Schrijf zelf een beoordeling

Kwaliteit