Een traditionele fitting

De meeste designlampen zijn voorzien van een traditionele fitting waar een losse lichtbron ingedraaid kan worden. Er zijn veel verschillende fittingen mogelijk. De meest voorkomende zijn de E27 en E14 fitting. Deze dienen voorzien te worden van een lichtbron die daarbij past. Naast het uitzoeken van de juiste aansluiting van de lichtbron is het belangrijk te bedenken wat voor soort techniek de lichtbron gebruikt (halogeen of LED) en wat het wattage ervan is. Het wattage moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn.

advies verlichting fittingen

Van Gloeilamp tot LED

Vroeger was er de traditionele gloeilamp, maar die werd in 2009 door de EU verboden omdat deze niet meer voldeed aan de milieueisen. Vanaf september 2018 zijn ook de halogeen lichtbronnen verboden. Deze lichtbronnen zullen echter nog lange tijd te koop zijn omdat winkels hun voorraad nog wel mogen uitverkopen.

Dan zijn er nog de spaarlampen, die eigenlijk alweer zijn ingehaald door de LED-techniek. LED-verlichting biedt bijzonder veel mogelijkheden in vorm, kleur en warmte van het licht. LED is bovendien een stuk duurzamer dan de halogeen- en spaarlamp. LED heeft een langere levensduur en verbruikt minder stroom, zonder kwaliteit te verliezen.

Wilt u de lamp dimmen? Let er dan in het geval van een LED-lichtbron op dat deze ook dimbaar is. Halogeen lichtbronnen zijn per definitie dimbaar.

Wat is het maximale wattage?

Wij geven altijd aan wat het maximale wattage is dat een designlamp kan verdragen. Let erop dat een LED-lichtbron altijd minder Watt nodig heeft om eenzelfde hoeveelheid licht te geven als een traditionele halogeen lichtbron. Meer informatie hierover vindt u op onze pagina over lumen, de waarde die de lichtsterkte aangeeft. In sommige gevallen levert de fabrikant de juiste lichtbron zelf mee. Doen ze dat niet, dan bieden wijzelf zo veel mogelijk een bijpassende LED-lichtbron aan.


Wilt u meer informatie?

Heeft u een vraag over verlichting? Via onderstaand formulier kunt u meer informatie opvragen bij onze specialist Jesse.

  • verlichting specialist MisterDesign