Waar staat Kelvin voor? 

Kelvin (K) is de eenheid waarmee de lichtkleur van een lichtbron wordt aangeduid. Hierbij geldt dat hoe hoger het getal is, des te kouder de lichtkleur wordt.

Voor een warme sfeer in huis wordt over het algemeen een kleurtemperatuur tussen 2700K en 3000K aangehouden. Dit is een warm tot zeer warm wit licht en wordt als prettig ervaren in een huiselijke setting. Voor functionele verlichting in bijvoorbeeld de badkamer, keuken of op het bureau wordt vaak een koudere lichtkleur gebruikt, tot 4000K. Voor winkels of kantoren ligt deze waarde nog hoger, tot 5500K. Dit licht is dus meer wit van kleur, zoals bijvoorbeeld bij een tl-buis.

Er zijn losse lichtbronnen en armaturen met geïntegreerd LED waarbij de lichtkleur aangepast kan worden. Als dit het geval is, staat het duidelijk aangeven bij de desbetreffende lamp.
advies verlichting kelvin

waar staat CRI voor? 

De CRI (color rendering index) is een indexering voor de kleurechtheid van objecten die de lichtbron belicht. Deze wordt aangeduid op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 het minst accuraat is in het weergeven van de werkelijke kleur van een object en 100 het meest waarheidsgetrouw is. Een CRI van 80 wordt over het algemeen beschouwd als meer dan voldoende kleurkwaliteit. Een hoge waardering in de CRI is vooral van belang bij functionele verlichting. Bijvoorbeeld op kantoor en aan uw bureau. In dat geval wilt u de kleuren zo accuraat mogelijk voor u zien. Alle designs in ons assortiment hebben een meer dan voldoende CRI waarde.
advies verlichting cri
Wilt u meer informatie?

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Via onderstaand formulier kunt u meer informatie opvragen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

  • verlichting specialist MisterDesign